Dalarna
Avesta (InfoPoints): https://www.visitdalarna.se/avesta och https://www.facebook.com/avestavisitdalarna/
Borlänge (InfoPoints): https://www.visitdalarna.se/borlange och https://www.facebook.com/borlangeturistbyra/
Dalarna – Visit Dalarna (officiell besöksguide och besöksservice/Contact Center tfn 0771-62 62 62): https://www.visitdalarna.se/besoksservice och https://sv-se.facebook.com/visitdalarna och https://www.instagram.com/visitdalarnasweden/
Dalarna (alla InfoPoints) – Visit Dalarna: https://www.visitdalarna.se/infopoint
Falun (InfoPoints): https://www.visitdalarna.se/falun och https://www.facebook.com/falunturistbyra/
Gagnef (InfoPoints): https://www.visitdalarna.se/gagnef
Grövelsjön (InfoPoints): https://www.visitdalarna.se/grovelsjon
Hedemora (InfoPoints): https://www.visitdalarna.se/hedemora och https://www.facebook.com/hedemoravisitdalarna/
Idre (InfoPoints): https://www.visitdalarna.se/idre och https://www.facebook.com/idrevisitdalarna/
Leksand (InfoPoints): https://www.visitdalarna.se/leksand och https://www.facebook.com/leksandvisitdalarna/
Ludvika (InfoPoints): https://www.visitdalarna.se/ludvika och https://www.facebook.com/ludvikaturistbyra/
Malung (InfoPoints): https://www.visitdalarna.se/malung och https://www.facebook.com/malungvisitdalarna/
Mora (InfoPoints): https://www.visitdalarna.se/mora och https://sv-se.facebook.com/moraturistbyra
Orsa (InfoPoints): https://www.visitdalarna.se/orsa och https://www.facebook.com/orsaturistbyra/
Rättvik (InfoPoints): https://www.visitdalarna.se/rattvik och https://sv-se.facebook.com/rattviksturistbyra
Smedjebacken (InfoPoint): https://www.visitdalarna.se/smedjebacken och https://www.facebook.com/smedjebackenturistbyra/
Sälen & Sälenfjällen (InfoPoints): https://www.visitdalarna.se/salen och https://www.facebook.com/salenvisitdalarna/
Sälenfjällen – Destination Sälenfjällen: https://salenfjallen.se/
Särna-Fulufjället (InfoPoints): https://www.visitdalarna.se/sarna-fulufjallet
Säter (InfoPoints): https://www.visitdalarna.se/sater och https://www.facebook.com/saterturistbyra/
Tällberg: https://www.visitdalarna.se/tallberg
Vansbro (InfoPoint, Norra Allégatan 30, Medborgarhuset): https://www.visitdalarna.se/vansbro och https://www.facebook.com/vansbrovisitdalarna/
Älvdalen (InfoPoints): https://www.visitdalarna.se/alvdalen och https://www.facebook.com/alvdalenturistbyra/
Se & Göra i landskapet Dalarna:
Carl Larsson-gården (Sundborn 13 km från Falun) – Carl Larsson-gården eller ”Lilla Hyttnäs” som är gårdens egentliga namn är Sveriges mest besökta hem och en viktig del av svenskt kulturarv. Det är ett sevärt och uppskattat ”måste-besök” för den som turistar i Dalarna och har många återkommande besökare. Här bodde det folkkära konstnärsparet Carl Larsson (1853-1919), en av Sveriges genom tiderna mest kända konstnärer och Karin Larsson (1859-1928), mest känd som duktig textilkonstnär. Tillsammans fick paret åtta barn som Carl ofta skildrade i vackra akvareller. Den välbevarade gården som är belägen i idyllisk miljö förvaltas idag av en släktförening. Här kan du följa med på en intressant guidad visning i ett hem som bildat svenskt stilideal, ett hem som andas värme och hemtrevnad. Även de som inte är särskilt konstintresserade brukar uppskatta besöket. Förbokning av de guidade visningarna (ca 45-50 min) rekommenderas. Under sommarens högsäsong finns barnanpassade visningar (4-8 år), skaparverkstad i gårdens vedbod (2-16 år) där barnen kan prova på att måla samt guidade trädgårdsvisningar. Det finns även en museibutik med b.la. böcker, vykort och reproduktioner. Observera att parkeringen under högsäsong ligger i början av byn ca 10 min promenad från Carl Larsson-gården.
http://www.carllarsson.se/
Dalhalla (9 km från Rättvik, 22 km från Tällberg) – Utomhusarena med fantastisk akustik belägen i ett gammalt kalkstensbrott mitt ute i skogen vilket ger en atmosfärisk inramning med dess karga bergväggar, lägg därtill en vacker utomhusscen omgiven av smaragdgrönt vatten. Här arrangeras musikupplevelser med både nationella och internationella artister, förbeställda konsertbussar finns från hotell i både Rättvik och Tällberg, annars är parkering gratis. Tag gärna med en varm filt vid svalare väder. Paraplyer, kameror och flaskor (även vatten) är ej tillåtna att ta med in. Fotografering med mobiltelefon för privat bruk går bra. Mat och dryck finns att köpa på flera försäljningsställen. I Dalhalla-restaurangen erbjuds förbokad trerättersmiddag. Årets evenemang kan du läsa om här:
https://www.dalhalla.se/
Dansbandsveckan i Malung – vecka 29 (16-22 juli 2023) – 82 dansband på sex dansgolv, nästan 100.000 årliga besökare. Bugg, foxtrot, swing, lindyhop och gammeldans.
https://dansbandsveckan.se
Falu gruva (ca 1 km från centrala Falun) – Falu Gruva som kallats ”Sveriges skattkista” är ett Unesco Världsarv och ett av Dalarnas mest besökta turistmål. ”Den, som icke sett Stora Kopparberget, har icke sett Sverige” lyder ett gammalt ordspråk. Gruvan har spelat en stor roll i Sveriges historia genom sin inkomstbringande verksamhet och här bröts malm i omkring 1000 år. Det finns spännande och lärorika guidningar under jord där du kan följa med ner på 67 meters djup i gruvgångar och salar från 1600-talet. För yngre barn 3-7 år finns särskilda gruvturer, s.k. ”Skrock-och sägentur”. Det tillhörande gruvmuseet med interaktiva ”prova på”-stationer är Sveriges äldsta tekniska museum och här kan du följa med på en äventyrlig tidsresa som spänner över gruvans tusenåriga historia. För den som inte har möjlighet att ta den guidade visningen under jord finns här en filmsal där du istället kan se en 30 minuter lång film från djupet av gruvan. Det finns även guidade visningar ovan jord under högsäsong, likväl som ett litet gruvtåg som går runt på området och ingår i entrébiljetten. Viktigt att tänka på inför besöket under jord: Gruvan har en temperatur om ca 5 grader året om, det är många trappsteg nerför (du åker hiss upp) och det är lite blött och lerigt i gångarna. Du behöver därför en lättare jacka eller varm tröja, långbyxor som inte är ljusa till färgen och oömma stövlar eller skor som går att skölja av. Hjälmar och regncaper lånas ut. Förbokning av de guidade visningarna rekommenderas.
https://www.falugruva.se/
Leksand Sommarland – Fartfylld äventyrspark belägen vid Siljan med ett brett utbud av attraktioner och aktiviteter för olika åldrar. Parken består av Vattenland, Sommarland och Motorland och du kan ta dig runt med parkens Sommarlandståg. Här finns tre tempererade pooler (26-30 grader), vattenrutschkanor, en 300 meter lång forsränningstur, klättervägg, hoppborgar, minigolfbana, karuseller, höghöjdsbana, zipline, gokart, radiobilar och mängder av annat kul. I Siljan finns äventyrsbanan Wipeout Siljan, en uppblåsbar hinderbana där det hålls actionäventyr. Om det eventuellt skulle vara kyligt sommarväder är ett tips att ta med sig våtdräkt.
https://www.leksandresort.se/sommarland/
Levande fäbodar
Levande fäbodar utgör ett viktigt bidrag till vårt kulturarv. Här gör sig en annan tid påmind, en tid med en mer ekologisk och naturnära livsstil. Det tunga och dryga arbetet med långa arbetsdagar på fäbodarna utfördes ofta av unga kvinnor. De handmjölkade kor både morgon och kväll, mockade gödselrännor, följde djuren till bete i skogen, bar vatten från källa eller bäck med ok och träämbar, diskade mjölkkärl, kärnade grädde till smör, ystade ost och kokade messmör. Om sommaren har du möjlighet att besöka de levande fäbodar som fortfarande finns kvar i Sverige och få en intressant inblick i fäbodlivet både förr och nu. Här kan du möta djuren, njuta av naturens lugn och en god fika. På en del av fäbodarna kan man inte bara se hur det traditionella arbetet går till utan även aktivt delta i de olika aktiviteterna och vissa erbjuder övernattning. Här finns fäbodprodukter att köpa men tänk på att det är vanligt att fäbodar ej tar kort.
Arvselens levande Fäbod (utanför Malung)
https://arvselen.se/
Karl-Tövåsens levande Fäbod (utanför Rättvik)
http://www.karltovasensfabod.se/
Fler levande fäbodar i Dalarna och övriga Sverige hittar du hos Förbundet Svensk Fäbodkultur och utmarksbruk (FSF):
https://www.facebook.com/forbundetsvenskfabodkultur/
Orsa Rovdjurspark (Orsa Grönklitt 15 km från centrala Orsa) Rovdjursparken är stängd för besökare sedan 7 november 2022 – Orsa Grönklitt är ett familjevänligt resmål med möjlighet till många utomhusaktiviteter. Det är en året-runt anläggning som bland annat tack vare sin relativa närhet till Stockholm (330km) och dess snösäkerhet är en populär skidanläggning vintertid. Här ligger Orsa Rovdjurspark, Europas största rovdjurspark i sitt slag med djur som brunbjörn, isbjörn, varg, lodjur, snöleopard, amurtiger m.fl. Då det är ganska backigt är det bäst att ta vänstervarv, åt Polar World-hållet till. Sommartid finns Nalletaxi mellan kl 10-16 en gång i timmen, åkband 50kr/vuxen 25kr/barn exkl. entré som gäller hela dagen. För dig som vill lära dig mer om djuren finns möjlighet att på Gästcentret dagen innan förboka en 2-timmars guidning för 120kr/person exkl. entré. Dagsprogram gällande t.ex. djurens matning kan du dagligen läsa som anslag nere i Rovdjurscentrum och uppe i Kuren.
https://www.orsarovdjurspark.se/ och https://www.orsagronklitt.se/ och https://sv-se.facebook.com/gronklitt och https://www.instagram.com/orsagronklitt/
Orsa Yran 2023: onsdagarna 5 juli, 12 juli, 19 juli, 26 juli, 2 augusti. Sveriges äldsta och största gatumusikfestival.
https://orsayran.se/
Sagolandet Tomteland (Gesunda by 17 km från Mora) – Temapark på 16 hektar med fin miljö och duktiga skådespelare i form av sagofigurer som umgås interaktivt med besökarna även mellan föreställningarna, här trivs även vuxna med barnasinnet kvar. Se till att vara på plats då parken öppnar kl 10.00 så att ni hinner med att se teaterföreställningens tre akter (10.15, 13.00 och 15.35) under dagen då de bygger på varandra. Mellan akterna finns många olika aktiviteter som t.ex. Älvornas dans, Trollsafari, Alven som matar drakbebisen och Trolldans. 2-dagarsbiljett istället för 1-dagsbiljett kostar endast 20kr extra/person. Dagsprogram varierar utifrån säsong, läs mer här:
https://www.tomteland.se/
Zorngården & Zornmuseet (centrala Mora) – Zorngården är ett välbevarat kulturhistoriskt hem till en av Sveriges genom tiderna mest kända konstnärer Anders Zorn (1860-1920) och hans hustru Emma Zorn (1860-1942). Huset i nationalromantisk stil är från början en ditflyttad liten timmerstuga, om- och tillbyggd efter Anders Zorns egna ritningar, och har en vacker interiör som är i det närmaste intakt från den tiden som paret bodde här. Precis som i fallet med en annan nationalskatt, Carl Larsson-gården i Sundborn utanför Falun, behöver du inte vara särskilt konstintresserad för att uppskatta ett besök här om du är i Mora-trakten. Anders Zorn, som förmodligen hos gemene man är mest känd för sina målningar av kurviga dalkullor, var en mycket mångsidig konstnär och blev med tiden en av Sveriges rikaste personer. Han hade ett stort teknikintresse vilket avspeglas i hemmet som på sin tid var ett av Sveriges modernaste hem. Visningarna (ca 45 min) har kunniga guider som ger en intressant inblick i makarnas liv vid förra sekelskiftet. Förbokning av visningarna rekommenderas. Zornmuseet som ligger intill Zorngården innehåller världens största samling av Anders Zorns verk, här kan du beskåda bland annat akvareller, oljemålningar, etsningar, skulpturer och årliga temautställningar. Sommartid finns en barnverkstad (4-10 år) där föräldrar kan lämna sina barn för pyssel och målning under överinseende av en vuxen medan de besöker Zorngården och/eller Zornmuseet (50 kr). Museibutik och café finns tillgängligt.
https://zorn.se/besok/zorngarden/